Xantatge sexual a usuaris de webs de sexe sense controls

Dijous, 11 de Març de 2021

Internet ens ha canviat la vida a tots. També als clients de la prostitució. Des de fa ja alguns anys, per contactar amb una professional de el plaer no cal fer una ullada a les pàgines de contactes dels diaris (de fet, aquests anuncis ja ni existeixen) ni s'ha d'acudir sí o sí a un puticlub o una agència d'escorts per tenir una cita sexual. Els directoris online d'anuncis de prostitutes ens permeten accedir a un amplíssim catàleg d'anuncis de lumis independents que, o bé poden rebre'ns en els seus apartaments, o bé poden desplaçar-se a habitacions per hores, hotels o, en ocasions, els nostres propis domicilis. Aquests directoris, a més, tenen una gamma de filtres que permeten als seus usuaris localitzar d'una forma ràpida i senzilla a la noia que millor s'adapta als seus gustos.

A Espanya són moltes les pàgines webs d'anuncis de prostitució. En els últims anys, hi ha algunes d'elles que han adquirit una rellevant popularitat. Podríem citar, entre elles, plataformes com Nuevoloquo, Mileróticos, Slumi o Pasion.com. Aquesta última, a més de ser molt popular i d'haver-se convertit en tota una referència en el sector tant per la seva àmplia gamma de categories de cerca (es poden trobar en ella anuncis de prostitutes, de xaperos, de transsexuals, de parelles liberals, de lesbianes , etc.) com per la seva excel·lent sistema de filtrat, ha adquirit en els últims mesos una rellevància especial per haver servit d'esquer a un grup de delinqüents especialitzats en la realització de xantatges sexuals.

Com funcionava la sextorsió?

Gràcies a una sèrie de denúncies, els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat van tenir coneixement de l'existència de grup de persones que, servint-se de la inserció d'anuncis falsos al web de contactes sexuals Pasion.com, s'havien dedicat a extorsionar voltant d'uns 4.00 usuaris de l'esmentada plataforma servint-se d'un mètode molt senzill: un cop publicats els falsos anuncis de prostitutes a Pasion.com, els delinqüents esperaven que els usuaris de la pàgina contactessin amb les noies anunciades en aquests "anuncis esquer" per a, un cop obtingut el número de telèfon d'aquests usuaris, utilitzar-los per fer la sextorsió.

Les víctimes d'aquest xantatge sexual podien rebre dos tipus d'amenaça tant a través de l'WhatsApp com per telèfon. A unes es les acovardia dient-los que, si no pagaven la quantitat reclamada, s'informaria a les seves famílies de la seva condició de puters. A altres se les amenaçava físicament. En ocasions, les dues amenaces anaven combinades.

Una de les característiques principals de l'modus operandi d'aquests xantatgistes sexuals és que el pagament de la quantitat sol·licitada per part de les seves víctimes no servia per posar fi a l'extorsió. Aquesta continuava amb noves sol·licituds de diners. Va ser aquest motiu, el veure atrapats en una espiral de xantatges que semblava no tenir fi, el que va fer que algunes víctimes d'aquesta campanya de sextorsió massiva decidissin posar la seva situació en coneixement dels cossos policials.

El fet que aquestes denúncies puntuals arribessin a ser conegudes per la societat gràcies a la tasca de diversos portals de notícies espanyols com lavanguardia.com, elconfidencial.com, el pais.com, el mundo.es o heraldo.es, entre d'altres, va facilitar que altres víctimes d'extorsió sexual decidissin, també, denunciar el cas.

Gràcies a aquest degoteig de denúncies ia les investigacions realitzades per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, es va poder saber de l'existència de diversos grups de xantatgistes que, en certa manera, estaven relacionats entre ells. Els cossos policials van descobrir que els xantatges es realitzaven en punts molt variats de país (les primeres denúncies van ser fetes a Terol ia Palència) però el centre neuràlgic de la trama es trobava en un lloc molt concret: València. Era des de la ciutat llevantina on els xantatgistes operaven i era també en ella on vivien les "mules", és a dir, aquelles persones que havien prestat el seu nom per a figurar com a titulars dels comptes en què les víctimes de la sextorsió havien d'ingressar les quantitats reclamades. Aquestes persones provenien totes elles de el món de la indigència i vivien en un barri molt concret de València.

Denúncies a Policia

Altres casos de xantatge sexual a Espanya

Poc després de conèixer-se l'existència dels esmentats grups d'extorsionadors sexuals, els principals diaris i mitjans de comunicació digitiales van informar de l'aparició d'un nou cas de xantatge eròtic. En aquesta ocasió, els delinqüents feien servir un mètode d'extorsió molt similar. Com en el cas anteriorment citat, aquests nous ciberchantajistas utilitzaven com esquers anuncis falsos de prostitutes publicats en alguna web de cites.

Un cop la potencial víctima es posava en contacte amb la pretesa noia de l'anunci, els extorsionadors utilitzaven el coneixement de l'nombre de telèfon d'aquella per realitzar les seves amenaces. En aquest cas, els xantatgistes es feien passar per sicaris empleats per proxenetes que havien decidit passar comptes a aquells clients que, suposadament, s'havien dedicat a molestar els seus "noies". Les amenaces proferides pels delinqüents anaven acompanyades, en aquest cas, per imatges en què apareixien persones encaputxades i armades amb armes de foc. Els xantatgistes també feien creure a les seves víctimes que les seves famílies estaven sent vigilades.

Les investigacions policials relatives a aquest cas, que va afectar a 22 víctimes, va fer possible, al setembre de l'any passat, la detenció de quatre persones (dues a Granada, una altra a Marbella i una més a València) com a culpables d'un delicte de xantatge sexual .

GirlsBCN: Control personal i qualitat dels anuncis

La publicació de tots aquests casos en els més variats mitjans de comunicació ha posat sobreavís als usuaris de les pàgines d'anuncis en línia de prostitutes. Molts d'ells es pregunten ara si és segur navegar per aquestes pàgines i, sobretot, contactar amb les lumis que s'anuncien en ells. El que fins i tot personatges famosos com a futbolistes en actiu o retirats s'hagin vist afectats per l'esmentat cas de sextorsió a partir dels anuncis d'una plataforma tan popular com Pasion.com ha provocat que molts clients de la prostitució desconfiïn una miqueta de pàgines d'aquest estil.

Sens dubte, notícies com les comentades en aquest text no li fan cap favor a el sector. Encara que, certament, s'han de prendre més com a excepció que com a regla. Després de tot, són molts els puteros que cada dia utilitzen aquestes plataformes per citar-se amb els seus lumis i les seves experiències, al menys pel que molts d'ells comenten en els fòrums, són completament satisfactòries.

Això sí: també cal valorar fins a quin punt tots els webs de contacte són igual de fiables. I és que no totes elles apliquen els mateixos controls com fem a GirlsBCN a l'hora de decidir quins anuncis es publiquen i quins anuncis no. No és el mateix que la anunciant tingui plena llibertat a l'hora de publicar el seu anunci en un web determinada a que hagi de passar un filtre de control personal. Sense aquest filtre de control, la publicació d'anuncis falsos és moltíssim més probable. La manca d'aquest filtre fa possible, per exemple, que una anunciant publiqui diferents perfils en un mateix directori d'anuncis. O que publiqui fotos no reals, fotos que no són d'ella. En molts casos, els que actuen així ho fan per atreure més clients. Per això posen fotos d'altres noies més guapes o sexis que elles. En alguns altres, però, aquests anuncis falsos són, com hem vist anteriorment, l'esquer per atraure potencials víctimes de sextorsió.

L'existència d'un control personal dels anuncis es revela, doncs, com una cosa essencial no només per donar qualitat a una web i distingir-la de les que competeixen en aquest sector, sinó també per garantir la seguretat dels seus usuaris, perquè aquests puguin contactar amb qualsevol noia anunciada en ella sabent que la noia amb la qual es citarà serà just la que apareix a l'anunci i no una altra i que el seu aspecte, en veritat, no diferirà físicament en excés de què mostra en les fotos.

En aquest sentit, la tasca de l'professional encarregat de realitzar el control dels anuncis que es volen publicar i de les fotos de contenen aquests anuncis es revela com una tasca fonamental. Ell, com a professional, és el garant d'aquesta seguretat que els clients de la prostitució esperen quan utilitzen una web de contactes eròtics. Gràcies a ell, la possibilitat de convertir-se en víctima de xantatge o extorsió sexual és molt menor.

Anuncis falsos Passió