Shibari: Bondage a la japonesa o art del lligam eròtica

Dimecres, 08 de Setembre de 2021

A hores d'ara de el partit, ja gairebé tothom sap que les sigles BDSM engloben una sèrie de pràctiques entre les quals s'inclouen el Bondage, la Dominació / submissió i el sadomasoquisme. La primera d'aquestes pràctiques eròtiques es fonamenta en la immobilització mitjançant cordes de el cos de la parella. Quan aquesta immobilització es realitza seguint unes tècniques molt determinades i uns criteris de caràcter estètic, la pràctica d'aquestes lligams rep el nom de Shibari.

El del lligam eròtica ( 'shibari' significa literalment "lligam") és un art d'origen japonès. Relacionat amb ell estretament (de fet s'utilitza en ocasions com a sinònim) trobem el terme 'kinbaku', que es traduiria per alguna cosa així com "lligar fortament".

Tant si en diem d'una forma com si en diem d'una altra, l'art del lligam eròtica té unes característiques clarament nipones. Per què? Perquè l'ús creatiu de cordes és una cosa consubstancial a la cultura japonesa. Els nusos, per exemple, tenen una presència molt marcada a la religió sintoista. Els nusos shibari, així, no farien altra cosa que seguir la tradició d'una cultura mil·lenària que havia convertit les cordes, també i durant un llarg període de temps, en un mètode de tortura.

Va ser amb el temps quan l'ús de les cordes va anar adquirint un aire més sensual i en un element de gran utilitat en els jocs eròtics de Dominació i submissió. La brutalitat es va convertir en plaer i el que abans servia per causar dolor ara anava a servir per estimular determinades zones erògenes de el cos humà.

lligam eròtica

Lligam eròtica: un acte de dominació sensual

I és que aquest tipus de pràctiques, més enllà de plasmar d'una manera completament visual un acte de dominació (que també), persegueix un efecte estètic i de caràcter sensual. Les cordes pressionen sobre punts sensibles i zones erògenes de el cos de la persona lligada, que, així, pot sentir-se receptora d'una abraçada molt especial.

Els psicòlegs parlen de fins a quin punt en la consciència de la persona lligada es produeixen efectes psicològics molt potents i, a el mateix temps, contradictoris. Al costat d'aquesta sensació d'abraçada conviu una sensació d'indefensió que produeix una intensa descàrrega d'adrenalina.

Els amants d'aquest tipus de pràctiques parlen de baralla, de ball, de dansa, de teatralització .. Per això són molts els fotògrafs que han decidit convertir el shibari en part fonamental del seu treball artístic. El més destacat d'entre tots ells és Nobuyoshi Araki, un clàssic de l'gènere. Observar el seu treball és contemplar autèntiques obres d'art en què el lligam eròtica arriba a la seva màxima expressivitat.

shibari

Cordes per Shibari

Aquest tipus de lligams exigeix l'ús d'unes cordes molt determinades. Les cordes per shibari han de ser de fibra vegetal. Els materials que principalment s'utilitzen per elaborar-les són el cànem i el jute, però també s'usen el coco, el lli, el cotó o l'arròs.

Per què es trien aquests materials? Hi ha diverses respostes a aquesta pregunta, però la més estesa és que les cordes shibari elaborades amb aquests materials són més fàcils de manejar i provoquen unes sensacions més acords amb la filosofia d'aquesta pràctica.

A l'estar fetes de fibra vegetal les cordes han de hidratar-se. Això facilita el seu maneig (lliscaran millor) i perllonga la seva vida útil. Per hidratar no recomana ni la cera d'abella ni altres greixos d'origen animal. Sempre és millor utilitzar, per exemple, oli de jojoba o algun tipus de crema que el contingui.

El manteniment d'una corda d'aquest tipus i la seva neteja és fonamental per garantir les seves prestacions. Una bona manera de rentar-és ficar-les amb una funda a la rentadora i emprar un programa suau i curt. Per rentar és fonamental fer servir només aigua freda, sense emprar cap tipus de detergent.

Un cop rentades cal assecar-les posades en tensió, en lloc airejat i protegit de el sol. És important que les cordes estiguin tenses mentre s'assequen perquè, si no, corren el risc de destensar.

Un cop seques cal saber emmagatzemar-les. Penjar-les d'una vara en un lloc fresc, ventilat i protegit de la llum solar és el millor. En cap cas han de guardar-se dins d'una bossa de plàstic. Si es fa, és molt probable que acabin criant floridura.

Cordes per Shibari

tècnica shibari

Abans de practicar la lligam eròtica japonesa cal tenir sempre present que, com tota pràctica BDSM, els jocs que es realitzin hauran d'estar completament consensuats entre la part dominant i la part submissa i els seus límits han d'estar completament definits. Si es tecleja a Google l'expressió shibari tutorial es veurà que aquest principi és recollit per tots els tutorials que tracten sobre aquest tipus de pràctiques.

En aquests textos es parla de les tècniques shibari, es nomenen una sèrie de tipus de lligams, s'explica com es realitzen i es donen una sèrie de recomanacions bàsiques que tenen a veure fonamentalment amb la seguretat.

I és que una mala praxi pot provocar abrasions i fins i tot lesions en teixits musculars, nervis i articulacions (sobretot quan es realitzen suspensions totals o parcials).

Per minimitzar aquest risc s'ha d'establir una comunicació fluïda i sincera entre qui lliga i qui és lligat / a. Les precaucions s'han d'extremar quan la persona lligada manca d'experiència, té problemes de circulació o cardiorespiratoris o té la tensió sanguínia baixa. Comprovar de forma regular l'estat de les seves extremitats i tenir a mà unes tisores de punta roma per, en cas d'emergència, tallar ràpidament la corda, són dues bones maneres de garantir la seguretat durant la pràctica del lligam eròtica.

shibari cordes